12 Temmuz 2014 Cumartesi

SEMPATİK CANAVAR

       



Bu koca adam nasıl tasvir edilir ki? Superman, The Big Cactus, The Big Shaqtus, Dr.Shaq lakaplarından sadece birkaçı. İşin enteresan tarafı, bu kadar korkunç bir görüntüye sahip olan adamın gelmiş geçmiş en sempatik insanlardan biri olması. Basına verdiği sıradışı demeçler, o meşhur break dansı, oynadığı filmler , yaptığı rap albümleri ve 1.55lik eşiyle verdiği sempatik görüntüler de cabası.

         Üvey babasının asker olması bu koca adamın hayatını tümden değiştirmiş. Almanya’ya uzanan bir yolculuk ve sonrasında Avrupa’ya sık sık seminerlere gelen Dale Brown tarafından keşfi. Brown Shaq’la bağlantıyı hiç kesmemiş ve Amerika’da antrenörlük yaptığı koleje almıştır. Şöyle bir ironi var ki Alman sisteminde kendine yer bulamayan Shaq, orda lise takımına girememiş ve sonralarda güçsüz çocukların sahada ufak darbelerle düştüklerini görünce durumu kabullenemediğini ancak kendini asla bırakmadan evinin arkasındaki potayla çalışmalarına  devam ettiğini ve bundan çok şey kazandığını söylemişti.
         Parlak kolej kariyerine çok daha parlak bir NBA kariyeri ekledi koca adam. Onu 1.sıradan draft eden Orlando, Shaq’ın oynadığı her sezon ilkleri başardı. Kariyerinde sadece 1 kere Allstar olamayan (o da uzun süreli sakatlık sonucu performans düşüklüğü nedeniyle) Shaq , çaylak yılında Allstar olmayı başarmıştı ve bu Michael Jordan’dan sonra bir ilkti.
      Lakers günlerinde süper yıldız Kobe ile harika bir ikili oldular ve  takıma Phil Jackson gibi büyük bir antrenörün gelmesiyle çok daha iyi işlere imza atmaya başladılar. 3 kez arka arkaya şampiyon olurlarken, 3 kez finallerin en iyi oyuncusu da tabiki Shaquille O’Neal idi. 2004 yılına gelirken Kobe ile arası bozulan Shaq takas olmak istediğini söyleyince , ilk olarak Nowitzki ile takası konuşuldu ama Dallas buna yanaşmayınca Shaq Miami Heat’in oldu. Burda genç yıldız Wade ile takımı sırtlamaya çalışan Shaq Florida’da ki 2. yılında bir şampiyonluk yüzüğü daha taktı. Miami’den sonra kariyerine Phoenix, Cleveleand ve Boston’da devam etti ve burda noktayı koydu.
         Biraz kendisinden bahsedersek, aslında onun bir kanun adamı olduğunu söylememiz gerekir. Gay bir çifte saldıran suçlunun yakalanmasında Miami Beach polis gücüne yardımcı olmuş, kayıtlı bir polistir. Silah taşıma, rozet takma ve tutuklama yetkisine sahiptir.
        Gözardı edilemeyecek bir sinema kariyerine de sahip olan Shaq, bir insanın hayatında yapabileceği ne kadar sosyallik varsa bunları yapmış bir adam. Amerikan Güreşi organizasyonunda bile sahaya çıkıp dövüşmüşlüğü var ve  2 Nisan 2012’de Miami’de gerçekleştirilen  güreşin de kahramanı olmayı başardı. Rap albümleri dahi olan bu efsane basketbolcunun yapmadığı hiçbir şey kalmamış. Sadece Shaq’ı baz alan bilgisayar oyunları bile çokca gördük.
         20 yıl önce mezun olduğu Louisiana Üni.’nin önünde artık devasa bir heykeli olan Shaq açılışını annesiyle beraber yaptığı heykel için hazırlıksız yakalandığını , çok duygulandığını ve bunun ABD’de ki en iyi heykel olduğunu söyledi.Şampiyonluklar ve ödüllerle dolu olan bir kariyere  gelmiş geçmiş en sempatik basketbolcu figürünüde ekledi 2.20lik dev. Aldığı para cezası sonucu yaptığı muzipliklerle takım arkadaşlarını nasıl güldürdüğünü ve yerlere yatıp isyan ederek cezayla nasıl alay ettiğini hepimiz izlemişizdir herhalde. Hatta videonun sonuna doğru yanına gelen Semih Erden’e ‘’selamün aleyküm baba’’ diyip Semih’i ve bizleri bayağı güldürdüğünü de hatırlayınca eklemek istedim. Yaptığı işten zevk alıp, izleyiciye keyif veren, onu izlemek için gelenlerin ödediği ücreti yaptığı basketbol dışı ekstra şovlarla sonuna kadar dolduran bir adamdı Shaq. En güzel demeçlerinden biriyle yazıyı sonlandıralım o zaman.


       ‘’Ben NBA’in en iyi Amerikan futbolcusuyum (soccer) ve 12 yıldır da NBA’de ki en seksi 2.20lik oyuncuyum.’’ 
                                                    
                                                   YASİN IŞILDAR


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder