11 Haziran 2016 Cumartesi

EURO 2016 Grup Favorileri Analiz: E Grubu

Belçika'nın böyle bir jenerasyonla değil grubun, turnuvanın favorisi olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bundan önceki turnuvada olduğu gibi gizli favori de değiller üstelik. Müthiş bir yapılanma hamlesi ve Premier Lig ile kurulan ortaklık ve beraber yürütülen işlerle çok özel bir jenerasyon yakaladılar. Böyle bir takımın da ülkelerine mutlaka büyük bir kupa getirmesini istemek, onların en büyük hakkı olsa gerek.
Kalede sıkıntı yaşamayacaklardır. Courtois her ne kadar Chelsea'de iyi bir sezon geçirmese de çok kaliteli bir kaleci. Refleksleri en üst seviyede ve sezgisel güçleri çok yüksek. Neuer ve Buffon'dan sonra dünyanın en iyi kalecisi diyebiliriz. Yedeği Mignolet bazen çok çok iyi, bazen de çok kötü performanslar sergiliyor. Biraz dengesiz diyebiliriz. Ama turnuvadaki birçok kaleciden daha iyi ve iyi bir yedek diyebiliriz. Akışkan ve heyecanlı bir oyun oynayan Belçikalılar için defansları çok önemli. Alderweireld bu sezon Tottenham'da muhteşem bir yıl geçirdi. Ona çok güveniyorlar. Hücuma çıkıp, golle buluşma yüzdesi de yüksek bir oyuncu. Çok da tecrübeli. Kompany'nin sakatlığı sebebiyle olmadığı turnuvada savunmanın lideri olacağı kesin. Galatasaray'dan bildiğimiz Denayer çok hızlı ve kademe anlayışı genç yaşına rağmen oldukça iyi olan bir stoper. Dezavantajı ise, hava toplarındaki kabiliyeti. Turnuvada forma şansı bulacağını düşünüyorum. Wilmots ona çok güveniyor. Verthongen, Vermaelen gibi isimler de yine tercrübeli isimler, Belçika'nın merkez savunmada sıkıntı yaşacağını hiç sanmıyorum. Savunma bekleri çok parlak isimler olmasa da Belçika'nın takım oyununa uyum sağlayacak kapasitede isimler. Meunier ve Jordan Lukaku sağ ve sol bekleri alacaktır. Şimdi Belçika'nın en heyecan verici bölgelerine atıyoruz adımımızı. Bizi ilk karşılayan isim defansa en yakın olan Nainggolan. Roma'lı oyuncu müthiş enerjik ve patlayıcı gücü yüksek bir ortasaha. Oyunun bu bölgesinde hamallık da yapacaktır, yaratıcılık da. Çünkü o ikisini de yapabilen bir oyuncu. Dünyanın her takımında oynar ve her teknik direktör de onu ister. Diğer hücum özellikli arkadaşlarını çok rahatlatacaktır. Yine aynı bölgeden Fellaini de takımın ortasahada lideri konumunda ve en tecrübeli oyuncularından biri. Uzun boyuna rağmen top tekniği çok yüksek ve havadan-karadan kolay geçit verecek bir tip değil. Carrasco'yu Şampiyonlar Ligi finalinde herkes görmüş, tanımayan da tanımıştır. Hızlı, teknik, bitirici, golcü bir kanat oyuncusu. Büyük bir koz olacaktır. Hazard takımın lideri ve en yetenekli oyuncusu. Çoğu otorite onun için Avrupa'nın Messi'si diyor. Oyun zekası yüksek ve takımın hücumlarını şekillendiren adam. Kuşkusuz rakiplerin önlem almak için düşündüğü ilk isim. Ama hiçbir önlem Hazard'ı durduramaz. Yeter ki kendi kendini durdurmasın. En büyük eksisi de bu oldu kariyerinde. Diğer bir Belçikalı yıldız da,Chelsea'nin büyük hatalarından biri olan De Bruyne'dur. Kendini Almanya'da tekrar kanıtlayıp, rakibi Manchester City'e pahalı bir transfer yaptı. Takımın on numarası ama klasik bir on numara değil. Oyunu çift yönlü oynayan, kanat akınlarında bir kanat oyuncusu gibi hızlı ve çevik, orta bölgede bir maestro gibi yaratıcı. Onun gollerini ve asistlerini hayranlıkla izleyeceğiz diye düşünüyorum. Witsel de varlığı unutulacak bir adam değil. Bağlantıları o sağlayacaktır. Oyunu kanatlara açma ve gol yüküne yardımcı olma konusunda iş yapacak niteliklere sahip bir ortasaha.

Fazla uzatmadan forvet bölgesine geçelim. Batshuayi büyük kulüpleri peşinden koşturan genç bir yıldız adayı. Net gol vuruşları olan ve Marsilya'da bugüne kadar Drogba'nın oluşturduğu heyecana en çok yaklaşan forvet. Origi yine genç ve bu sezon özellikle UEFA Avrupa Ligi'ndeki performansıyla kendini gösterdi. Klopp onu seviyor ve zaman zaman da şans tanıyor. Sakatlığını tamamen atlattı, genç yaşına rağmen tecrübeli ve Wilmots'dan şans beklemek hakkı. Gelelim Benteke'ye. Liverpool'a bu sezon büyük paralara transfer oldu. Dominant bir oyun ve bol gol beklenen oyuncu bunların hiçbirini başaramadı. Saman alevi gibi parladı tüm sezon. Ya çok iyidi ya da çok kötü. Ortalarda pek görünmedi. Klopp'un gözüne hiç giremedi ve atletik özelliklerinde gerileme oldu. Maç ritmini kaybetti. Turnuva sonunda Liverpool'dan ayrılabilir. Ancak kalitesi, golü koklaması, atletik özelliklerinin yine de güvenilir olması ve hava toplarındaki hakimiyetiyle turnuvaya çağırıldı. Takımın as forveti Romelu Lukaku olacaktır. Bu sezon o kadar iyidi ki tekrar Chelsea'ye transfer olabileceği konuşuluyor. Fizik kapasitesi olağanüstü, hava topları iyi ve müthiş bir bitirici. Bitmeyen enerjisi ve hücumda takım arkadaşlarına oyunu kurma konusundaki yardımlarıyla çok farklı bir adam. Farklı bir forvet. Rakip defansları korkutan bir santrafor. Sakatlık vb şanssızlıklar yaşamazlarsa Belçika turnuvanın en az yarı final oynayacak takımlarının başında geliyor. Kupayı alma şansları da yüksek. Bu jenerasyonun heba olmasını, bırakın Belçikalıları kimse istemez.

                                                                                                Yasin IŞILDAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder